Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кризата е заради нереформираните институции"

Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен

"Каквото и правителство да има, за да решим политическата криза, трябва пред скоби да бъде реформата в съдебната система"

| Интервю
Божидар Божанов
Снимка: Мария Филева

Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции - съдебна власт и служби.

Това заяви пред БНР Божидар Божанов, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ.

Според него трябва да се спре с мантрите "никога нищо с никого", защото няма как да има формация в парламента със 121 депутати.

По думите му има един "невидим елемент, който чупи конституционната логика и не позволява на едни партии да седнат да преговарят за съставяне на правителство с други и да си говорят по приоритети":

"Това е използването на прокуратурата и службите за натиск върху политическата система. Те са концентрирани в момента около Делян Пеевски и неговото влияние там, поне така се смята. Това е моделът".

Божидар Божанов подчерта, че не е обсъждана в детайли възможността за подкрепа на техническо правителство с третия мандат, но, "ако има такъв разговор, пред скоби трябва задължително да бъде Законът за съдебната власт, Законът за подателите на сигнали, Наказателно-процесуалният кодекс, където да се премахнат механизмите, с които са се случвали схеми като "Нотариуса" и "Осемте джуджета".

Каквото и правителство да има, за да решим политическата криза, трябва пред скоби да бъде реформата в съдебната система, категоричен беше той.

Божанов посочи като притеснителна серията от смяна на областни управители, която провежда служебният премиер Димитър Главчев:

"Сменят се хора на ГЕРБ с хора на ДПС и то конкретно - хора на Делян Пеевски. По-големият казус са смените в службите. Изведнъж се оказва, че само хората, назначени от квотата на ПП-ДБ, се оказват неподходящи, а от квотите на ГЕРБ и на ДПС, които има достатъчно информация, например във връзка с машинното гласуване, защото зам.-председателят на ДАНС, който провали машинното гласуване с това, че пусна явна справка,  с която се правеха невъобразими спекулации с това как една снимка може да повлияе на изборния процес, си остава на поста. А другият зам.-председател, около когото не е имало скандали, бива освободен. Буди притеснение как се отива и се почистват службите от хора, които имат професионален опит, не са някакви политически парашутисти".

Интервюто на Явор Стаматов с Божидар Божанов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл и да гледате видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна