Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегацията на РСМ, водена от премиера, замина за участие на срещата на върха на НАТО

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Християн Мицкоски, замина за Съединените щати за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
 
Очаква се по време на форума министър-председателят Християн Мицкоски да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, след реакциите на Атина относно използването на конституционното име на страната от президента Гордана Силяновска и представители на правителството в РСМ. 

 По време на клетвата си Гордана Силяновска произнесе единствено "Македония", а премиерът и правителството положиха клетва, използвайки конституционното име на държавата, но Мицкоски твърди, че Договорът от Преспа, с който бе решен спорът за името, дава възможност във вътрешнополитически план да нарича държавата, както той иска.

 Мицотакис предупреди Мицкоски, че ако реториката по темата продължи и по време на срещата на НАТО, може да попадне "в неудобна ситуация".

 А премиерът на Северна Македония отговори, че е готов да разговаря с аргументи не само на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон, уточнява БТА. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени