Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Снимка: БТА

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Манифестът на групата се фокусира върху запазването на националния суверенитет в Европейския съюз, борбата срещу нелегалната миграция и отслабване на приетите от Евросъюза мерки за борба срещу климатичните промени.

В новото обединение вече влизат седем държави, след като желание за присъединяване към обединението декларираха нидерландската Партия на свободата, белгийският "Фламандски Интерес" и Датската народна партия.

Партията на Орбан ФИДЕС, австрийската Партия на свободата и чешкото Движение на недоволните граждани бяха първите членове, когато беше дадено началото на формирането на обединението, към което по-късно се присъединиха и испанската партия "Вокс" и португалската "Шега".

Според правилника на ЕП, освен че трябва да представлява четвърт от страните членки на ЕС, политическата група трябва да има поне 23 европейски депутати. На една партия не е разрешено да членува в повече от една група.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна