Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айтен Огуджу - един от най-добрите сценографи на Турция

Айтен Огуджу
Снимка: Латинка Светозарова

Айтен Огуджу е сценограф за драматичен и куклен театър, преподавател е по сценичен дизайн в университета в Измир. Родена е в Разград, но 1989 година се преселват в Турция, където завършва Художествена гимназия, а след това и Измирския университет - специалност "Сценография". 

Работила е за постановки освен в Турция и в Лондон, Косово, Катар, Кувейт

Сега тя подреди изложба от кукли в Плевен в ДКТ "Иван Радоев". Събитието е част от програмата по време тазгодишния международен фестивал за кукленото изкуство за всички възрасти "Шарено петле". Изложбата може да се види до края на фестивалните дни - 8 юли.

"Гостите ще могат да видят куклени портрети - микс между кукли и скулптура. Ще видите историята на героя, чувствата на човека и на актьора, ще могат да се видят и маски от традиционни турски приказки, а също и снимки от мои проекти - спектакли, които съм направила в Кувейт, например. Там правих два коня - кукли, много труден проект, също и една моя кукла участник в спектакъл в Катар по време на ФИФА, кукла, с която се е снимал Дейвид Бекъм, сподели за БНР Айтен Огуджу.

Айтен Огуджу е известен и наложен сценограф в съседна Турция. Работила е и на много други места. Тя е усмихната, лъчезарна, с онзи любопитен поглед и радост, така необходими, за да създаваш театрални кукли, които да носят настроение.

"Аз съм щастлив човек, който превърна хобито си в професия. Когато завърших сценография, започнах да правя театрални костюми, но в Турция няма куклен театър, те имат театър на сенките, имат един традиционен куклен театър с една кукла-ръкавичка, която се казва Ибиш. 

Започнах да прибавям кукли към текстове, докато бях в университета, това им направи впечатление и моят професор ме подтикна да продължа в тази посока, сподели още Айтен Огуджу. 


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна