Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Борис Михов

Ясен Пенчев, Даниел Койнов, аз, Андрей Стефанов, Веселин Маркович, златни медалисти по информатика на България от Международната жаутиковска олимпиада
Снимка: личен архив

Борис Михов е един много добър състезател по информатика. Той е ученик в СМГ "Паисий Хилендарски", участва в различни отбори и е посещавал множество състезателни форуми. Определя себе си себе си като ценител на разнообразната храна, хубавата музика и интересните сериали.

Борис Михов е отличен със стипендия от Фондация "Еврика" заради бронзовия медал, завоюван на международната олимпиада по информатика, която се проведе в Унгария миналата година. Той обаче още от малък много обича да се явява на състезания по математика и информатика. Казва, че причината за това е баща му, който е бил състезател в тези две науки. Борис има много медали и отличия. В началото на тази година той се представи безупречно на Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика в град Алмати, Казахстан, където завоюва златен медал и абсолютно първо място в общото класиране по информатика. На тази олимпиада българския отбор завоюва невероятни успехи - 5 златни медала. Младият състезател споделя че много харесва програмирането, защото според него то е "творчески процес". Това е и причината да не изпитва трудности в своята подготовка за състезанията. Един от любимите му начини за разпускане е играта на бридж.

Борис Михов току що завърши 11 клас, вече има ясна представа къде ще учи, но в бъдеще се вижда тук, в България, където иска да се занимава с научни разработки или пък с финанси, най-честите сфери на реализация за състезатели като него.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна