Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Снимка: БГНЕС

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години.

От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от 11:00 часа, пред паметника на поета на ул. „Г. С. Раковски“, при храм "Света София".

Първият роман в младата българска литература - "Под игото", остава най-популярното произведение на Иван Вазов, донесло му литературна слава не само в България, но и по света.

Век по-късно и в динамични времена романът продължава да вълнува, предизвиква и разкрива минало и хоризонти, като запазва ключова роля и в образователната програма в българското училище.

Атанас Капралов

"Пред паметника му в София специално сме поканили членове на Съюза на българските писатели, както и деца - да рецитират и да пеят песни по стихове на народния поет. Не всеки българин би прочел всички произведения на Вазов, но "Под игото" е сред задължителните, както и "Епопея на забравените", "Чичовци", отбеляза пред БНР-Радио София Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей. И припомни факти от историята на написването на книгата.

След 1886 г. Вазов живее 2 г. и 7 месеца в Одеса и написва романа донякъде. След това го довършва и преработва в България.

Тази година новият лауреат на националната литературна награда на името на Вазов е Здравка Евтимова, съобщи още Капралов, който е и член на журито.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

  • Посещенията в къщата музей "Иван Вазов" в София днес са с вход свободен.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени