Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група.

Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал.

Интересното е, че училищната мебелировка е съобразена и тематично оформена, в зависимост от предмета, който се изучава в съответния кабинет – по математика чиновете са с формули, по физика с планетите и т.н. Класните стаи нямат черни дъски, а интерактивни дисплеи.

След 7-и клас усилено се изучава английски език.

Школото има дълга и съхранена история.

Началото е в далечната 1879 г. – непосредствено след Освобождението на България.

На 11.05.1880 г. се открива новата сграда на училището.

За издръжката му и за строителство на прогимназия родолюбивия сливничанин дядо Пуне, в съдружие с Васил Гоцев, дарява 60 декара земя в местността ,,Валози”. На 27.01.1924 г., когато главен учител-директор е Кръстьо Петров, се освещава новата двуетажна сграда. На тържеството присъстват софийският митрополит Партений и лично царят, който кръщава обновеното училище "Цар Борис III".

За днешния ден на СУ "Св.св. Кирил и Методий" Мария Бояджиева разговаря с ръководството му - Симона Серафимова – директор, и Станислава Георгиева – зам.-директор. Чуйте.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени