Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Предсрочните избори наближават с много голяма скорост

В ДПС ще спечели лагерът на Доган, категоричен е политологът

| Интервю
Доц. Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

"С много висока степен на вероятност може да се каже, че остава вариантът предсрочни избори, който се очерта веднага след провала на първия мандат на ГЕРБ". 

Това заяви пред БНР политологът доц. Иво Инджов, като уточни, че вероятността за избори вече е 75%.
"Всякакви други опити да се излезе от тази ситуация са чисто и просто добри намерения, опит за показване на държавническа отговорност в трудни времена, но минават под знаменателя на тактическите усилия да се спечели малко повече вниманието на общественото мнение в ситуация, в която няма как да се постигне правителство в рамките на този толкова разпокъсан, раздробен и озлобен един срещу друг парламент", изказа мнението си той. И продължи:

"Партиите трябва да си напишат домашното, защото ако не го направят, политическата система е заплашена от имплозия. Стават все по-слаби и все по-ниска ще е избирателната активност. Ще се появят нови актьори на политическата сцена. След няколко години може да имаме коренно различна партийна система от сега и да има съвсем други актьори, които да раздават картите".

В коалицията ПП-ДБ говорят най-малко на 3 гласа, подчерта политологът. По думите му това показва, че имат стратегическа слабост с комуникацията на вземането на решенията. Като че ли по-голяма е политическата слабост, защото нямат единен механизъм за вземане на решения, който след това да бъде комуникиран, обясни доц. Инджов. Според него все пак най-правилна е позицията на ПП, въпреки че е много лъкатушеща, да останат опозиция в рамките на този парламент. 

"Политическите сили, които правят тактически упражнения на тема експертно, техническо, програмно или каквото и да е правителство няма да имат много време да го правят, защото предсрочните избори наближават с много голяма скорост", предупреди доц. Иво Инджов в интервю за предаването "12+4".
Според него коалицията ПП-ДБ ще успее да се съхрани за следващите избори. В средносрочен план обаче той предвижда разделение. Политологът допуска, че е възможно ДБ да поиска да се еманципира и да излезе от тази коалиция. 

"ПП или трябва да направи нещо, за да се измъкне сама от ситуацията, да започне да прави структури по места, или ще отиде в небитието".

Доц. Инджов коментира и случващото се в ДПС. Според него битката Доган - Пеевски няма потенциал да промени резултати от евентуални предсрочни избори. По думите му се задълбочава пропастта между двамата

"Разцеплението в ДПС не работи за преодоляване на тенденцията към предсрочни избори".
Според него независимо дали ще има предсрочни избори или не, в ДПС ще спечели лагерът на Доган. Няма да има драматичен сблъсък в скоро време, а ще има позиционна война, прогнозира той и подчерта, че Пеевски е в губеща ситуация.

"Пеевски олицетворява най-токсичното в българския политически живот", изтъкна анализаторът.

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Иво Инджов и анкетата на стажант-репортера Мария Узунова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени