Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли, в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер. 

Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя многократно интерпретира на различни престижни сцени, превръщайки ги в музикални събития от световна величина. 

В творческата ѝ биография влизат 9 от общо 13-те опери на Вагнер, сред тях са: "Танхойзер" във Франкфурт на Майн и Карлсруе, тетралогията "Пръстенът на нибелунга" във Франкфурт на Майн, "Валкюра" в Залцбургския фестивал и Пекин, "Тристан и Изолда" в Бон, "Лоенгрин" в Базел и "Летящият холандец" в Магдебург. 

В рамките на 15-ия фестивал "Опера в Летния театър" във Варна на 11 юли зрителите ще могат да се насладят на спектакъла "Летящият холандец".

Вера НемироваВера Немирова е родена в София. Тя е потомка на рода Немирови – майка ѝ е оперната певица и педагожка Соня Немирова, а баща ѝ е оперният режисьор Евгени Немиров, син на писателя Добри Немиров. След смъртта на баща ѝ семейството заминава за Рощок.

През 1996 г. Вера Немирова завършва Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин със специалност оперна режисура. През 1999 г. завършва второ висше образование със специалност музикална режисура в медиите – видео, телевизия и кино. 

От 1998 г. започва самостоятелна режисьорска дейност с постановки в Германия, Австрия, Швейцария, Латвия, Румъния и България.

Велин Манов разговаря с Вера Немирова в "Артефир“."

Снимка – Държавна опера - Варна и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна