Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия

Атанас Зафиров
Снимка: БГНЕС

БСП няма да подкрепи втория мандат, но е в готовност да посредничи за третия мандат.  Това заяви изпълняващият функциите председател на социалистите Атанас Зафиров след заседанието на Изпълнителното бюро:

"По отношение на третия мандат потвърждаваме нашата готовност, независимо кой ще бъде носител, да участваме активно в процеса на диалог и търсене на решения - национално отговорни решения, пробългарски решения, решения, които да спомогнат обществото да излезе от тази завихряща се, опасна и повтаряща се политическа криза. Не сме давали заявка за третия мандат", посочи Зафиров.

Председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов заяви, че ако се стигне до трети мандат, всички парламентарни групи трябва да положат усилия за диалог.

"Естествено, ще бъдат проведени разговори с всички партии, които се отзоват, ако Националният съвет ни даде тази възможност. Ако можем направим кабинет на националното съгласие, на националното спасение от експерти мислим, че това би било изключително полезно за страната ни в тази тежка ситуация. И наистина, това е изпитание и за мандатоносителя, който и да е той, и за всяка една от политическите партии", коментира Гуцанов.

БСП ще искат парламентът да разгледа проект на решение за "замразяване" на преговорите между България и Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна.

БСП настоява  народните представители да обсъдят възможностите за усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени