Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата с ангажимент по казуса с имота, в чийто обхват е античният град Хераклея Синтика

Снимка: Кети Тренчева

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си.

Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на Хермес. 
Министърът обеща да се увеличат и средствата за  проучванията там. 

 Министър Тодоров не скри възхищението си от  разкритията и блясъка на древния град, който е поредното доказателство за богатото културно-историческо наследство на България:
"Защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде пред общия прожектор. За тази цел, разбира се, първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат тяхната работа", коментира министърът.
От пет години основният проблем, който и към момента не е решен, е частен имот от три декара, върху който е разкрит форумът на Хераклея Синтика, а миналата седмица в главния канал беше намерена и статуята, най-вероятно на бог Хермес, което предизвика световен интерес.

Собственикът отказва да го продаде и затова е нужна намесата на държавата, категоричен беше проф. Вагалински:

"Тази статуя всъщност ще ни помогне, така си мисля, преливаща капка, един много наболял проблем най-после да бъде принципно решен ....Да, за собствеността, не може повече така да продължаваме."

Какво обеща министърът на културата:

"Член 2А от Закона за културното наследство е много категоричен - археологическите културни ценности са публична държавна собственост - всичко, което е открито на територията и акваторията на Република България.

И ние имаме нужда от съдействието на хората, когато се случи върху техни имоти. Ако липсва такова съдействие, тогава влизат в сила други разпоредби на законите.

И аз ще очаквам официален документ от Общината, за да започнем необходимата процедура, за да може да вкараме необходимата информация в Министерския съвет".

За тази година държавата е отпуснала 300 хиляди лева за продължаване на проучванията в античния град, но помощта ще бъде увеличена, заяви министър Найден Тодоров:

"Подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ".


Снимки - Кети Тренчева.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени