Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна събарянето на незаконни постройки в Стара Загора

4
Снимка: Живко Иванов

Два багера се включиха в започналото тази сутрин отстраняване на незаконни къщи и селскостопански постройки по поречието на река Бедечка в близост до Промишлената зона на Стара Загора. Общо 36 сгради предстои да бъдат премахнати. Акцията на Община Стара Загора ще продължи в следващите три дни. 

Служители на ОД на МВР и служители на жандармерията обезпечиха нормалното протичане на дейностите по отстраняване на незаконните съоръжения. Акцията започна спокойно и без напрежение. На място присъстваха ресорният зам.-кмет арх. Мартин Паскалев, секретаря на Община Стара Загора Николай Диков и Делян Иванов - директор на Дирекция „Правни дейности, обществен ред и административно обслужване“ към общинска администрация.

Постройките в района на река Бедечка до Промишлената зона на Стара Загора са се появили в последните няколко години. Това обяви главният експерт в дирекция "Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството" в Община Стара Загора инж. Ангел Стоманярски. Той разкри, че неколкократно срещу обитателите на незаконните къщи са били подавани сигнали от живущи в близост за нарушаване на обществения ред - силна музика и викове. Самите те не са жители на Стара Загора. 


За отстраняването на незаконните къщи ръководството на Община Стара Загора е извървяло цялата процедура, предвидена от закона. Съставени са констативни актове, след което са издадени заповеди за премахване на постройките от страна на собствениците. 18 от тях са обжалвали пред Административен съд Стара Загора процедурата. Съдът обаче потвърждава заповедите на общинското ръководство. След като в законовия срок обитателите не предприемат действия по събарянето на постройките, се присъства към тяхното отстраняване. По думите на инж. Стоаманярски акцията ще струва на Общината около 50хил.лв.. Той подчерта, че постройките попадат в регулацията на града, но нито един от обитателите им не е жител на Стара Загора. Част от тях са стари познайници на местната администрация, тъй като преди време са живеели отново в незаконни къщи в кв. "Кольо Ганчев", съборени при предишна акция.  

С отстраняването на 36-те постройки общият брой на незаконните къщи, премахнати от ръководството на Община Стара Загора от 2014г. до днес, достига близо 300. Инж. Стоманярски разкри, че е стартирала и нова процедура, но на този етап не даде повече подробности за нея. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна