Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН няма да подкрепи кабинет с мандата на ДПС

Станислав Балабанов
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с втория мандат на ДПС, а ако получи третия проучвателен мандат ще предложи експертно правителство, но след консултации с останалите парламентарно представени формации. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ИТН Станислав Балабанов:

"Има такъв народ" беше първата политическа сила, предложила алтернативен план за излизане от политическата криза. Ако президентът прецени и връчи третия мандат на "Има такъв народ", разликата между нас и всички останали политически формации е, че първо ще седнем на масата за разговори с всички, ще поканим всички да говорим по приоритети и политики. Ако се постигне съгласие, тези политики ще бъдат формирани с конкретен срок за изпълнение, за да може българското общество да следи процеса в едно бъдещо експертно правителство".

Ако президентът връчи проучвателния мандат на друга политическа сила, ще се отзоват на покана за преговори. Според него парламентът не работи достатъчно добре. Затова на Председателски съвет тази сутрин е било решено следващата седмица да се проведе среща, на която да бъдат разпределени парламентарните комисии:

" Да, в момента парламентът имитира работа, тъй като няма нито формирано мнозинство, нито желание от другите политически формации да осъществява задълженията си в тази пленарна зала. Важна е актуализацията на бюджета по определени пера, която трябва да се случи в следващите седмици до месец предполагам, така че е важно според мен да има бюджетна комисия. Важно е да има правна комисия, за да може законопроектите, които внасят парламентарните партии, да минават по надлежния правилник и ред, за да се случват", каза Станислав Балабанов.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна