Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Снимка: НФЦ

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова, режисьор и програматор на фестивала.

Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!". 

"Светът е размирно място и имаме нужда от повече вдъхновение и повече ритъм", заявява Перянова и допълва, че повечето избрани филми засягат различни социални теми – например екология и права на жените. Тъй като фестивалът се намира географски между Гърция и Турция, традиционно двете страни имат ярко присъствие във филмовата програма. Тази година зрителите ще имат възможността да видят едни от най-добрите нови документални филми  от Германия, Полша, САЩ, изтъква Перянова.

Ново явление в програмата на фестивала са филмите във виртуална реалност, които ще бъдат достъпни благодарение на новия фестивален партньор в лицето на Американското посолство, споделя Перянова.

Състезателната програма на фестивала е в категориите късометражен, среднометражен и пълнометражен филм. Любопитни секции са "Българска панорама – музика в киното" и "Фокус ново българско кино".  

Перянова откроява някои от акцентите във фестивалната програма. "Родопи филм фест" ще бъде открит с прожекция на филма "Раят може да почака" на Свен Халфар. Специално внимание заслужава американският филм "32 звука" на номинирания за "Оскар" Сам Грийн. "Флотация", "Да летиш с плавници", "Оловният войник" , "Балканска черна кутия", в "Търсене на семейство Родаки", "Имало едно време в Париж" са сред ярките заглавия в селекцията на фестивала. Филмът "Мали 70" на режисьора Маркус Шмит ще бъде представен на закриващата прожекция.

Освен прожекции на открито и закрито в програмата са предвидени множество дискусии със създатели и участници от прожектираните филмите, разказва Перянова.

Зрителите от цялата страна, които не могат да присъстват на фестивала в Смолян, могат да гледат филмите онлайн от 11 юли до 31 юли на платформата Netterra+. 

Програмата на "Родопи филм фест" можете да намерите тук.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна