Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Двама пловдивски лекари са арестувани за 72 часа за източване на Здравната каса. Районната прокуратура в Пловдив им повдигна обвинение за документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Касата. 

Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия. 

Единият лекар е управител на медицински център за физиотерапия в Пловдив и е на 55 години, а другият е общопрактикуващ лекар на 54 години. 

Измамната схема е разкрита след сигнал на гражданин, получен миналия месец. От сайта на НЗОК той разбрал, че е потребител на 23 процедури в медицински център за физиотерапия в Пловдив, без реално да ги е получил. 

Разследването установило, че схемата е приложена и на още 30 пациенти на един и същ личен лекар. Чрез издадени фалшиви направления по клиничната пътека той спомогнал негов  колега – управител на медицинския център, да усвои неправомерно отпуснатите пари от Здравната каса. 

Само за половин година – от края на септември миналата година до края на март тази година, двамата са източили от Касата близо 13 хиляди лева. Те съставяли неверни електронни месечни отчети, използвайки фалшивите направления за физиотерапия. Допълнително е установено, че личният лекар съзнателно мотивирал седем свидетели да лъжесвидетелства пред разследващите, като декларират, че са посещавали центъра за физиотерапия.

По случая е образувано досъдебно производство, двамата лекари са задържани за 72 часа. Предстои наблюдаващият делото прокурор да поиска от съда постоянното им „задържане под стража“.

За този вид престъпление законът предвижда от 2 до 8 г. лишаване от свобода. Разследването продължава. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна