Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Коритарова: Ремонтът на Дунав мост няма да затрудни румънските туристи

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе в българския му участък
Снимка: БТА

От днес в продължение на две години Дунав мост ще бъде в ремонт, но няма да бъде изцяло затварян за движение на леки и товарни автомобили. Това увери служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова, която даде начало на строителните дейности.

"След нашите изследвания сме сигурни, че няма да затрудним летния туристически сезон, както разчитаме на румънските туристи за българския летен сезон, така и нашите граждани пътуват в Румъния. Ние сме задължени да мислим за гражданите на двете държави. Ето защо ремонтът започва само в първия 200-метров участък", това каза министър Коритарова, която заедно с ръководителя на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев, посланика ни в Румъния Радко Влайков и русенски управници даде начало на основния ремонт на мостовото съоръжение, което е част от Транспортен коридор номер 9 и вече 70 години не е укрепван.

Затрудненията, които евентуално ще има при преминаването на границата, е сериозен повод да се разгледа какво са направили за свързаността си България и Румъния през последните 17 години, откакто двете страни са членове на ЕС, коментира посланик Влайков и допълни:

"Въпросът за строителство на нови мостове, а ако щете и за пускане на фериботи, не е въпрос толкова на пари, колкото въпрос на политическа воля. От българска страна тази политическа воля винаги е съществувала. Съществува сега и не виждам какво би могло в България да промени нашето желание за свързаност с Румъния".

Повод за критичните му думи е фактът, че вече две години се чака румънската страна да организира на своя територия пункт за ферибот между Русе и Гюргево, който ще облекчи с 30% трафика през Дунав мост.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна