Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В проекта за правилник на НС:

Без доброволни проверки на депутатите за употреба на алкохол и дрога

Снимка: Ани Петрова

Временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността и организацията на НС отхвърли предложението депутатите да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол.

Предложението на "Възраждане" изискваше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследване за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка при медицински специалист в сградата на НС. Идеята беше изследването да е доброволно, но отказът или положителните резултати да се оповестяват в личния профил на народния представител на сайта на институцията.

От ИТН включиха и алкохола в изследването, като предвиждаха председателят на НС да може да отстранява от заседания при положителна проба.

Депутатите от Временната комисия прегласуваха и отхвърлиха приетото на предишното заседание предложение на депутати от вече несъществуващата ПГ на "Величие", което предвиждаше по време на предизборната кампания народните представители да не получават възнаграждения и да не използват автомобили на парламента. 

Според членове на комисията този текст е противоконституционен, тъй като последните промени в основния закон указват, че работата на НС е непрекъсната.

В петък проектът за Правилник ще влезе за окончателно приемане в пленарна зала.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна