Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Снимка: bgtourism.bg

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък, който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и буквално се е надвесил над град Лъки. Заход за него има само от югоизток. Оттам, по планинското било, безопасно се достига до подножието му. Сега най-стръмната и екстремна част на пътеката до Станчов Камък ще бъде обезопасена с метално въже, а по трасето на маршрута, започващ от асфалтовия път край село Манастир, ще бъдат поставени маркировъчни знаци и указателни табели, съгласувани с Български туристически съюз. Идеята е районът да стане достъпен и за по-неопитните планинари.


От Връх Станчов Камък се разкрива прекрасна панорама към град Лъки, рид Крушевска планина и Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи.
В околностите пък има поредица от водопади, като "Гюмбюртията" край село Белица и "Св. Дух" край село Манастир. В момента се обновяват и пътеките, които водят до красивите водопади в "Халилковското дере" и "Чавдар дере".

Вижте още: 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени