Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота, реши британски съд

Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания.

Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш еъруейз" (British Airways). Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на пилота без да бъде осигурен негов заместник. Съдът постанови, че полетът е отменен заради заболяване на пилот преди работа, което не се счита за "извънредно обстоятелство", което означава, че пътниците имат право на обезщетение. 

Решението означава, че има потенциал за разглеждане на хиляди искове за обезщетения съобразно съществуващите закони. По принцип авиокомпаниите имат добра защита в подобни ситуации, ако могат да докажат, че отмяната е настъпила поради неизбежни извънредни обстоятелства. 

В изявление на двойката, завела делото, след решението на съда, се казва, че това е "победа за хората, които са готови да се борят за възтържествуването на здравия разум и справедливостта срещу корпоративни гиганти, разполагащи с всякакви ресурси".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна