Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Василев: Урокът от войната в Босна не е научен

Случващото се в ДПС е политически конфликт, който ще промени партията и цялата българска политика, смята журналистът

| Интервю
Бойко Василев
Снимка: Ирина Недева

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци. 

Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал.
"Връщам се от Сребреница. Видях няколко неща. Видях, че това престъпление е може би най-добре документираното и проучено престъпление в историята. Видях също така, че битката за истината никога не е лесна. Както казва един от героите, лъжата е доста по-атрактивна. Истината, обаче, понякога е скучна. Истината за Сребреница е изключително добре проучена". 

Филмът ще се казва "Майки" и ще е посветен на майките, които проведоха двойна битка - за истината, за миналото и за бъдещето, посочи журналистът. По думите му освен че майките са скърбили за една ужасяваща трагедия, са успели да проведат тази битка. 

Бойко Василев отбеляза и политическата битка, злоупотреба и липсата на катарзис в Босна и Херцеговина за Сребреница, която според него е очевидна. И досега споровете продължават, изтъкна той в предаването "Преди всички". 

Повечето от жертвите казват "Няма геноцидни народи", коментира журналистът, като подчерта, че има отговорни лица, но има и отговорни институции. 

"В ситуация сме, в която всяка от страните гледа своите жертви, а политиката не помага тези неща да бъдат разчистени и да се върви напред".

Филмът ще бъде излъчен на 19 юли след "Панорама" по БНТ. 

Бойко Василев коментира и случващото се в ДПС и битката между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Според него това е политически конфликт, който ще промени ДПС и цялата българска политика. 
С огромни усилия беше изградена една представа, че "Възродителният процес" не беше добре, че беше грях, напомни той. И продължи:

"Бих бил много притеснен, ако се върнем отново в изходно положение. Много ми се иска да не чувам правилно, защото чувам в този конфликт от всички страни някакви етнически обертонове. Иска ми се това да е само изпуснати емоции, а не осмислена политическа стратегия за излизането от този проблем. Идвам от Босна и ще ви кажа, че това не работи, това дългосрочно е вредно. Нека българската политика, която натрупа достатъчно грехове в последните години, която не може да реши единствената криза в България - политическата, да не я етнизира, не дай си Боже да не я прави религиозна". 

Цялото интервю на Ирина Недева с Бойко Василев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна