Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

Кънчо Стойчев
Снимка: БГНЕС

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев.

Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. "В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на това, което е необходимо, от национална гледна точка", заявява социологът.  

По думите на госта изборите в демократичното общество са заявка за власт от страна на политическите сили, но у нас виждаме, че избраните партиите не могат или не желаят да упражняват властта.  

Народът не е виновен за случващото се в политическия живот днес, категоричен е Стойчев и изтъква, че реално не 33%, а 45% от съществуващите българи са упражнили правото си на вот – много повече, отколкото в някои други демократични страни. Причината за наказателното отдръпване на гражданите от изборния процес, според социолога, е разочарованието от големите партии като ПП-ДБ и ГЕРБ.  

Политическите партии не говорят за реалните проблеми на българите, а години наред разискват съдебната реформа, която хората не припознават като проблем. Стойчев изразява мнението, че нанесените промени в областта трябва да бъдат отменени на конституционно ниво.

Темата на деня е разцеплението в ДПС – конфликт, който, по думите на социолога, ще доведе до обособяването на две отделни партии. Преди това обаче ще станем свидетели на драматичен челен сблъсък, предрича Стойчев.

"Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно", подчертава гостът.

Като основна фигура в Съюза "Произведено в България", Стойчев коментира и актуалното състояние на българския бизнес. "В България се произвеждат страшно много продукти със световно качество, за които дори не знаем", заявява гостът, но изтъква, че това се случва въпреки, а не благодарение на държавата. По думите на Стоев административната хватка у нас превръща правенето на бизнес тук в абсурдна задача. Въпросите, около които политиката е редно да се обедини, са как се създават блага в България и как се харчи публичният ресурс.

Разговорът завършва позитивно с темата за творящите деца. Конкурсът "Бодлите на таралежите", организиран от фондация "Братя Мормареви", за 18-и път тази есен ще насърчи децата да пишат, съобщава Стойчев – председател на Съвета на директорите на фондацията.

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна