Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

| обновено на 11.07.24 в 15:55

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните за ползването му. 

До месец ноември тази година ремонтът на хангара и спомагателните помещения трябва да бъде завършен, защото тогава ще пристигне и втория хеликоптер. 620 хиляди лева ще струва обновяването и модернизирането на временната база, каза министър Гвоздейков.

"Като в ремонтните дейности влизат монтирането на изолация, ремонт на покрива, смяна на дограми, врати и съответно в проектът е включено и лицензирането на самото вертолетно летище тъй като оперативната база се сертифицира по други изисквания различни от болничните летища."

При пристигането си вторият хеликоптер ще поеме дежурството за Източна България.

"Което означава, че на дежурство в България вече ще има два хеликоптера – единия ще се грижи за западната част, а другия за източната част, който ще е позициониран в Сливен."
Министър Гвоздейков не изключи възможността, след изграждането на постоянната база ,хангарът на временната да бъде използван за база за техническо обслужване на всички хеликоптери от системата.

По публикацията работи: Християна Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна