Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разполагат в Германия ракети с далечен обсег, Русия привежда в готовност балистичните си ракети

Снимка: www.aif-nn.ru

САЩ обявиха, че ще разположат ракети с далечен обсег в Германия. В отговор, руското правителство обяви, че също привежда балистичните си ракети в готовност, за да отговори на заплахата. 

В съвместно изявление Германия и САЩ обявиха, че за първи път от Студената война насам в Германия отново ще бъдат разположени американски оръжия с далечен обсег на действие, които ще достигат чак до Русия. Разполагането на ракетите има за цел да послужи като принос на САЩ "към интегрираното европейско възпиране". 

Първоначално се планира разполагането да бъде "временно", а по-късно да стане "постоянно".

САЩ ще се придържат към плановете си дори при Тръмп, според германския министър на отбраната Борис Писториус. 

Той заяви, че планът на САЩ е и призив към Германия и другите европейски държави сами да осигурят ракети с голям обсег. Тъй като ракетите ще дойдат в Германия само "на ротационен принцип", това е "ясно свързано с очакването на САЩ, че ние самите ще инвестираме в разработването и закупуването на такива автономни оръжия", каза Писториус, който в момента е във Вашингтон за срещата на върха на НАТО.

В отговор на това Русия обяви, че възнамерява да отговори с военни средства на планираното разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия.

Германските крайнолеви и крайнодесни единодушно критикуваха този развой на събитията и както партията на лявата зара Вагенкнехт, така и Алтернатива за Германия обявиха, че това ще превърне Германия в мишена. 

Зелената партия също поиска по-подробен коментар от канцлера Олаф Шолц.  



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна