Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Кметът Ангел Джоргов иска да се създаде общинско транспортно дружество и автогара

Инж. Ангел Джоргов
Снимка: Божидар Янев, БНР

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема, чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата.

"Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския транспорт, начини на работа, брой пътници. Разчитаме на анкета. Ще анализираме кой как ходи на работа в общината. Транспортът има и икономически, и социални функции, той трябва да е удобен за гражданите", съобщи пред БНР-Радио София Ангел Джоргов, кмет на Община Самоков.

За Плана първоначално ще бъде изработена графична схема с маршрутите, които обслужват транспортните линии, в това число и градските. Ще бъде отразена уличната мрежа и съответните дестинации, които са обект на транспортната схема.

Ще бъде възложено да се предоставят изходни данни за броя на жителите по населени места, за броя на жителите по райони в град Самоков, както и в малките населени места, които не са регистрирани по настоящ или постоянен адрес.

Ще се вземат изходни данни за дневната посещаемост на курортите Мальовица, Белчин бани, както и на туристическия комплекс "Цари Мали град". Мониторингът на Боровец ще бъде направен на база хотелска заетост.

Разработката ще бъде част от концепцията за „Умен град”.
По Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат доставени 5 електробуса, допълни Джоргов. Те ще бъдат включени в градския транспорт най-късно в началото на 2025 г.

"Искаме да осигурим сигурни и безопасни транспортни средства, топли през зимата и климатизирани през лятото, хората да ги предпочитат", допълни кметът.

Той се е амбицирал още да бъде изградена общинска автогара със зарядни станции, както и общинско предприятие за градски транспорт. Засега е принуден да разчита на външни превозвачи.

Освен за транспорта, Джоргов и неговите сътрудници работят интензивно и по инфраструктурни проекти, включително по текущите ремонти и проблемни водопроводи, корекции на реки и ПУП.

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна