Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистът д-р Силвия Стоянова:

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Д-р Силвия Стоянова
Снимка: Катя Василева

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им.

"Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден фактор за очите. Дори когато ходим наведени в града, в очите попадат много отразени слънчеви лъчи – обърна внимание офталмологът д-р Силвия Стоянова в ефира на БНР-Радио София. – Някои от тези лъчи могат да причинят ултравиолетова катаракта."

В съветите си за предпазване на очите д-р Стоянова включи носенето на слънчеви очила с UV защита – особено за светлооките, шапка с козирка, поставянето на изкуствени сълзи – няколко пъти на ден.

Снимка: Сияна Спиридонова

Защитата на слънчевите очила не зависи от цвета на стъклото. Втора и трета степен защита се подходящи за градска среда. При по-голяма надморска височина може да се ползва защита IV степен, но не и при шофиране.

Съществуват и вътреочни импланти, които се поставят при катаракта - те съдържат защитен филтър и служат като слънчеви очила.

Конюнктивитите вече се причиняват от най-различни агенти и капките са временно решение.

Д-р Стоянова препоръча учениците да проведат очен профилактичен преглед, но не сега, а в края на лятото.

Колкото до дисплеите на различни устройства – те са защитени в известна степен, но хората трябва да свикнат от време на време да вдигат поглед и да гледат в по-далечното пространство, за да се отпускат и отпочиват мускулите на очите. "Това е хигиена – като миенето на ръцете", отбеляза още офталмологът.

Човек трябва да посети очен специалист за профилактичен преглед поне веднъж годишно. Но ако има диабет или глаукома – задължително по-често.

Чуйте разговора на Катя Василева.

  • Ако имате очи като на американската актриса 
    Александра Дадарио (►), 
    задължително трябва да пазите очите си
    от слънчевите лъчи 
    Снимка: Фейсбук/Alexandra Daddario
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна