Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Той е обвинен за това, че по хулигански подбуди е причинил средна телесна повреда на младежа

Задържан е полицаят, нанесъл побой на 20-годишен младеж в плажен бар до "Градина"

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров.
Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина".

Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след престъплението разследващите органи още не са установили причините за присъствието му на плажа в нощта на Джулай морнинг. 

Неговият адвокат Бойчо Боев заяви, че полицаят е бил на плажа по молба на свои приятели, а не като охранител или в качеството си на служебно лице.

Задържан е с мярка за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска от съда да му бъде наложен постоянен арест.

Защо се е стигнало до агресията, при която пострада студентът Валентин Радев, към момента не е ясна, посочи административният ръководител на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова:

"При положение, че е предявено обвинение за (действия по) хулигански (подбуди), тоест поведението му е било такова, че е изразил явно неуважение към обществото", каза Макрова, като посочи още, че полицаят Христо Петров се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

На въпрос по служебни причини ли е бил в бара на плажа Маркова отговори: "Изискани са справки от съответните длъжностни лица - неговите работодатели, към момента не са постъпили такива, така че не мога да дам категоричен отговор на този въпрос".

Пострадалото момче е със счупена челюст. Според адвокат Боян Боев – защитник на задържания полицай, сбиването е възникнало след като група момчета в нетрезво състояние са бутнали пицата, с която вечеря обвиняемият.

И не само това:

"И се изп***ват на пицата. Той хваща единият премества го -  те пияни-заляни, залягат. И като група от 6 човека, в която е и пострадалото момче, правят полукръг, заобикалят го, той се дърпа 2 крачки назад, казва: Недейте", разказа защитникът.

Към момента е установено, че от агресията на обвиняемия е пострадало само едно лице. А какви са причините 11 дни да се забави установяването на извършителя на побоя:

"Описанията на лицето като извършител на престъплението първоначално са били много оскъдни.  Все още се събират свидетелски показания, установяват се лицата, установява се и в качеството на какъв той е присъствал там", посочи прокурор Мария Маркова.

От Министерството на вътрешните работи трябва да кажат дали срещу полицая Христо Петров е образувано дисциплинарно производство.

Престъплението е осъществено на 01.07.2024 година в питейно заведение, разположено на територията на къмпинг "Градина", общ. Созопол. То е квалифицирано по чл.131, ал.1, т.12, вр, чл.129, ал.2 от НК, се посочва в съобщение от прокуратура в Бургас.

От държавното обвинение посочват още: "С оглед гарантиране на обективност, всестранност и пълнота наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура - Бургас сам ще осъществи разследването по досъдебното производство, извършвайки лично всички необходими за разкриване на обективната истина действия по разследването и процесуални такива".

Предстои Районната прокуратура  - Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.

Днес заради случая беше поискана оставката на вътрешния министър:

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна