Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Снимка: БТА

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт. 

В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния храмов инвентар. Няма пострадали, точните причини и размерът на щетите засега не са известни. 

Сигналът за пожара е бил подаден по обед от работниците, ремонтирали покрива на църквата. Огънят изглежда е тръгнал от пластмаса или найлони на ремонтната площадка към металния шпил на катедралата, който очевидно е устоял на пламъците.

Готическата катедрала, посветена на Света Богородица, е един от архитектурните шедьоври на Франция, увековечен в поредица от картини на художника импресионист Клод Моне.

Часове наред жителите на града гледаха с ужас пламъците в небето, които напомняха на опустошителния пожар в парижката катедрала "Нотр Дам" преди пет години. Нейната реставрация привършва и до края на годината трябва да бъде отворена отново. 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна