Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Снимка: НСОРБ

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията.

Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора със закриването на общинските водни дружества. 

Законът трябва да защитава в пълна степен правата и интересите на потребителите, като се насочва към подобряване обслужването на гражданите, повишаване ефективността на ВиК дружествата, внедряване на нови технологии, намаляване загубите на вода и да регламентира социалната поносимост на цената на водата, коментират кметовете.

Те посочват в декларацията си до регионалния министър Виолета Коритарова, че предлаганата пета поправка на закона за ВиК не решава тези проблеми, а предлага централизация във водния сектор с доминиращо държавно управление и води до закриване на работещи общински водоснабдителни дружества.
От Националното сдружение на общините предлагат десетки поправки в закона и искат допълнително широко публично обсъждане.

Местната власт настоява параметрите на "социална поносимост на цената на ВиК услугите" да бъдат определени в закона, а не от тепърва създаващата се Комисията за регулиране на ВиК услугите.

Кметовете настояват и за разписване на норми в закона, свързани с отговорността на ВиК операторите за поддръжка и обновяване на водоснабдителните системи.

Снимки -  НСОРБ.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна