Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Снимка: БГНЕС

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да изслуша временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и бившия Обвинител №1 Сотир Цацаров.

Комисията проведе първото си заседание, на което прие правила за работата си и обсъди потенциалните лица, които да бъдат поканени.

В предишното Народно събрание Сарафов и Цацаров отказаха да се явят, а самата Комисия приключи работата си с доклад, който обаче не беше приет заради бойкота на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

В настоящия Парламент, Временната комисия за Нотариуса и Еврото беше създадена по предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" и избрана с гласовете на депутати от "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" и "Величие", преди разпада на групата им.

Мнозинство за председател обаче не беше събрано, затова свикването ѝ става с разпореждане на председателката на парламента Рая Назарян.

Първите, които ще бъдат изслушани, ще са представители на "Антикорупционния фонд". Експерти на неправителствената организация са автори на първите разследвания за групите на Петьо Петров - Еврото - "Осемте джуджета" и Мартин Божанов - Нотариуса - "Списък за бърз контрол".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна