Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон. 

В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави:

"Не правим това, защото искаме да удължаваме войната. Правим го, защото искаме да сложим край на войната възможно най-скоро. Най-бързият начин да спре войната е тя да бъде загубена. Но това няма да донесе мир, а само окупация. Така че, освен ако не искаме Украйна да загуби, да се преклоним пред Путин, трябва да покажем ангажираност и решимост."

Лидерите на страните-членки на НАТО подкрепиха "необратимия път" на Украйна към членство в Алианса.

"Решихме за предприемем допълнителни стъпки, за да се доближи Украйна още повече до НАТО. Работата, която вършим в момента заедно ще гарантира, че в подходящия момент Украйна ще може да се присъедини без забавяне. Не става въпрос дали, а кога."

Столтенберг обяви и че отбранителния съюз поема от САЩ координацията по военната помощ. Командният център ще бъде базиран в Германия. А в Полша ще бъде създадена нова база за противоракетна отбрана. По-късно тази вечер се очаква заседание на Съвета НАТО-Украйна.

Стана ясно и че САЩ ще разположат оръжия с далечен обсег в Германия до 2026 г. Става въпрос за три от най-мощните американски оръжейни системи - управляеми зенитни ракети SM-6 с обсег над 350 км, далекобойни крилати ракети "Томахоук" и хиперзвукови ракети, които са още в процес на разработка. Разполагането им в Германия ще е възможно заради денонсирането през 2019-а г. на подписания в края на Студената война Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег между САЩ и СССР.

Също така, за първи път НАТО отправи директни обвинения към Китай:

"Китай се превърна в решаващ поддръжник на Русия във войната й срещу Украйна. И тази китайска подкрепа засилва заплахата, която представлява Русия за евроатлантическата сигурност. Съюзниците ясно заявиха, че Китай не може да подкрепя най-големия конфликт в Европа в новата история без това да се отрази отрицателно на нейните интереси и репутация".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна