Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима убити при руски удари в Донецка и Харковска области

Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти съобщават за петима убити при руски удари в Донецка и Харковска области. 

Русия е обстрелвала най-малко пет населени места в Донецка област. 12 души са били ранени в Мирноград, съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. 

Двама души са били убити по време на руски обстрел по Новоселивка Перша и Сиверск. В Харковска област най-малко двама души са били убити, а осем ранени при руски удар по село Колодяж, близо до Вовчанск.

Същевременно пет деца са били ранени при атака с украински дрон в руската Белгородска област. Местният областен управител Вячеслав Гладков заяви, че състоянието на две от децата е сериозно. Пострадалите са били на детска площадка в град Шебекино. Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова определи случилото се като "умишлена терористична атака срещу деца".

Кремъл осъди решението на САЩ да разположат ракети с голям обсег в Германия и заяви, че това е завръщане към Студената война. "Всичко това се предприема, за да се осигури нашето стратегическо поражение на бойното поле", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Белият дом обяви по-рано, че САЩ ще разполагат пунктуално от 2026 г. нови оръжия в Германия, което ще позволи удари по-надалеч, отколкото го правят настоящите американски системи, позиционирани в Европа. Германският канцлер Олаф Шолц защити решението като заяви, че "това ще е инструмент за сдържане на Русия и ще осигурява мира".

"Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон след края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон и добави, че въпросът за пряко участие на НАТО в конфликта в Украйна не стои на дневен ред, а британският премиер Киър Стармър призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна