Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра.

Според лидерите на четирите държави целта е да се установи сътрудничество в развитието на ключови способности за нанасяне на военни удари на голямо разстояние, намаляване на разходите, свързани с такъв проект, както и съкращаване на сроковете за изпълнение. 

Министърът на отбраната на Полша Владислав Косиняк-Камиш заяви, че сътрудничеството ще даде възможност за обмен на опит и съвместно закупуване на ракети, които "вече се разработват".

"Разчитаме на присъединяване на още страни, не бих искал да се ограничавам с тези четири", каза той. 

"Ще видим резултатите през следващите 12 месеца, допълни още министърът на отбраната на Полша. 

Същевременно в последния ден от срещата лидерите на 22 страни членки на НАТО, както и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия подписаха т.нар. "Пакт за Украйна", който цели да отговори на нуждите на Украйна за нейната отбрана както в момента, така и в случай на бъдещи атаки.

Споразумението ще "подпомогне непосредствените нужди на Украйна в областта на отбраната и сигурността", ще планира и изгради армията на Украйна като възпиращо средство срещу бъдещи атаки и ще даде възможност на лидерите на НАТО бързо да се съберат и да подкрепят Украйна, ако Русия нападне отново в бъдеще.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна