Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Снимка: ФС на Danai

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена.

Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак естествено наричаме бекграунд, виждаме, че след образованието си в китайската столица продължава с Танцов театър в НБУ.

В псевдонима Danai тя открива път към онази част от себе си, с която може да даде глас на най-съкровените си истории. И буквално – чрез първите си стъпки в света на музиката, и преносно – с посланията, които влага в това звучене на алтернативния поп, който напомня на хитовете на 2000-те години, но в съвременен прочит и комбинирано с авторски текстове. Неин партньор в създаването на албума е Кърт Колев. Двамата изследват както обсебващите емоции, така и границата между идеализираните представи и реалността във влюбването. Емилия обаче признава, че темата, която най-силно я вълнува, е тази за женското ментално здраве.


Трите песни в албума ѝ, който вече имаше своята премиера – "Парниково цвете", "На хартия" и "Навън" – са придружени от видеоклипове, обединени в един късометражен филм. Негов режисьор е Коста Каракашян, а историята е представена като преобърната приказка.

Филмът е заснет в парк-галерия "Оригиналите" край село Осиковица, където е експонирано почти цялото творчество на световнопризнатия български скулптор Павел Койчев, включващо над 50 скулптурни модела създадени в годините от 1967-а до 2014-та. Ярко присъствие, което води до сюрреалистично усещане, в късометражната история има и къщата-скулптура "Градежът".

Според Емилия Тончева - Danai музиката е най-краткият път към емоционалния свят на човека. Поради тази причина казва и че иска да прави музика, която да въздейства на хората и на която да провокира в тях импулса да затанцуват.

Проектът ѝ е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Дебюти 2022".

Повече за това до какво познание за себе си, музиката и изкуството въобще е достигнала Емилия Тончева в образа си на Данай чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна