Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лоенгрин" в постановка от Виена

Снимка: Michael Pöhn/Wiener Staatsoper

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата на съмнението, отхвърлена и демонизирана в творбата и персонифицирана в образа на езическата вещица Ортруд, е единственото подходящо днес за епохалното и същевременно дълбоко подозрително изкуство на Вагнер.

"Усилването, реализацията и спецификацията на митично отдалеченото", изцяло в смисъла на цитата на Томас Ман тук, са дизайнерски стратегии, с които се съпоставя театралното изкуство на Вилер, Морабито и Виброк. Те са се потопили във фината мрежа от приказки и митове, в които се корени еклектичният мит на Вагнеровия Лоенгрин. В процеса те открили народна приказка, която започва: "Имало едно време един крал, който умрял, оставяйки две деца, син и дъщеря. Дъщерята беше една година по-голяма от сина. Един ден двете деца се караха кой да бъде крал, както братът каза: "Аз съм принц и ако има принцове наоколо, принцесите не могат да управляват."

Така от Виенската държавна опера анонсират своя нов прочит на операта "Лоенгрин" от Рихард Вагнер. Овациите са за проникновената интерпретация на диригента Кристиан Тилеман, който ръководи солистите, хора и оркестъра на известния Виенски оперен театър. В ролите се превъплъщават певците Малин Бистрьом, Дейвид Бът Филип, Мартин Гантнер, Аня Кампе, Георг Цепенфелд и Мартин Хеслер.

Бъдете с нас в съботната Оперна вечер на 13 юли от 20.00 часа, за да съпреживеем дългото пътешествие на Вагнеровите герои през любовта, добротата, невинността, съмнението, подмолността, коварството до реалната загуба на истината и доверието, които разрушават личния им свят.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна