Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири. 

"На режима в Киев беше обещан "необратим път" към членство в алианса. Честно казано, не знам какъв е този необратим път, но ми се струва, че единствената асоциация, която изплува, е "път към пропастта"", заяви Мария Захарова.

"Изглежда, че Украйна все още е добре дошла в алианса, но в същото време е очевидно, че всичко това прилича повече на игра не с Украйна, а на игра с остатъците от Украйна“, смята говорителката на руското външно министерство. 

По повод написаното в декларацията на НАТО, приета във Вашингтон, че "Русия си остава най-съществената и пряка заплаха за сигурността на алианса", Захарова обяви, че Русия не планира да напада НАТО и че алиансът е този, който нагнетява напрежение. По думите ѝ блокът се опитва "да оправдае съществуването си и да засили контрола на Вашингтон върху сателитните му европейски държави".

Украинското външно министерство отхвърли твърдението на Мария Захарова, че Украйна планира атаки срещу собствените си язовири, за да обвини за тях Русия. Киев определи изявлението като нова тактика за сплашване. Вчера Захарова заяви, че Украйна планира да разруши два язовира в "поредната цинична провокация срещу Русия".

Последната информация от фронта в Украйна е за удари на руската артилерия по градовете Константиновка и Мирноград, които се намират близо до фронта в Донбас. 

Руска ракета е паднала близо до административна сграда и автобусна спирка в град Мирноград, северозападно от контролирания от Русия град Донецк. Убити са четирима души, а 10 са ранени. Губернаторът на Донецка област Вадим Филашкин публикува снимки от мястото на удара, на които се виждат силно повредени фасади на сгради и автобус с изпочупени прозорци, както и изгорял автомобил. Двама души бяха убити, трима ранени при нападение срещу предприятие в град Константиновка, северозападно от Бахмут, който беше превзет от руските сили миналата година след месеци на битки. При друга атака срещу град Лиман, по на север, бяха ранени седем души.

На руска територия пък властите обявиха опасност от нападения на украински дронове във Воронежка и Курска област. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна