Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Автор:
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.
Снимка: БГНЕС

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов:

"Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера. Пожарът, който е при село Устрем, община Тополовград, е локализиран. Имаме още един пожар, който е от вчера. Продължаваме да го гасим около Гранитево, село Мелница, посока село Срем, като имаме и тежка техника. Направена е просека. Работим по изгасяването на пожара. Имаме нов пожар в село Студена, като там гори гора. Изпратени са екипи, но има доста вятър и вече се повишиха и температурите. Имаме и още един пожар в Маджаровско. В Пловдив продължават колегите заедно с доброволци и колегите от Държавните горски стопанства да работят на село Михилци, като за момента няма опасност за населените места и общо взето в резюме, натоварена е оперативната обстановка доста. Много е топло и духа вятър".

Два хеликоптера се включиаха в гасенето край ивайловградското село Горноселци, където вчера изгоряха 10 къщи, две-три от които обитаеми. Областният управител Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград.

Продължава гасенето на големия пожар край село Михилци в община Хисаря. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци. Пожарът е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхванал смесена широколистна гора, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов:

"В момента няма близко населено място, за което пряко да има някаква заплаха. Предвижда се посока на Запад, така, че има много голямо разстояние до Хисаря. Не е застрашено село Михилци: "Основната посока не е към Михилци, а в обратна - на Запад, посока, така, че колегите там просто дежурят".

Над 60 доброволци са се отзовали на призива да помогнат на пожарникарите. 

Три имота, селскостопански постройки и шест автомобила изгоряха и в тополовградското село Срем. Там по първоначални оценки засегнатата площ е около 10 000 декара, голяма част от които широколистна гора.

Трети пожар се развива на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново, като обаче населените места са далече и няма опасност за населението.

Близо 6000 декара горят в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Разпространението на огъня към населените места е спряно и няма опасност пожарът да премине към къщите, уточни областният управител Николай Костадинов: 

"В момента се прави просека с тежкотоварна техника от село Мелница до село Срем, за да се ограничи пожара, да не бъде прехвърлен към село Лесово. Дължината на просека ще бъде около 4-5 километра. По този начин ще се гарантира това, че огънят ще бъде ограничен в един периметър и няма да има възможност да се прехвърли към село Лесово".

Продължава гасенето на големия пожар край село Михилци в община Хисаря. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци. Пожарът е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхванал смесена широколистна гора, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов. 

Засегнати от пожара до момента са над 2000 декара широколистна гора и около 4000 декара тревиста растителност. Според кмета на село Мелница Стефан Пеев, причината за пожара е: "Човешка небрежност категорично и това е от немарливостта или по-точно от престъпно деяние на пътуващите за митницата хора, защото вчера и онзи ден пожарите са започнали точно от главния път за митницата."

Трети ден продължава и гасенето на пожара в района на кюстендилското село Преколница, на 500 метра от границата със Северна Македония. Пожарът е обхванал около 120 декара частна гора. На терена са три екипа на пожарната и десетки горски работници.

Районът е трудно достъпен, дере. През нощта са се образували нови огнища, но няма опасност огънят да се прехвърли отвъд границата, каза тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев. Кметицата на Преколница Христина Илиева добави: 

"Не е напълно локализиран. Да, близо е до границата, близко е до Стопска пирамида. Вчера имаше две пожарни, горски работници, обаче продължава да гори. Много е тежък терена. То са едни сипеи, едни камъни. Малко е трудно".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна