Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

Масуд Пезешкиан
Снимка: БТА

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят".

В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с Китай и Русия и отбелязва, че Техеран няма за цел да се сдобие с ядрени оръжия и ще се стреми към разширяване на отношенията със съседните си страни и с Европа.

"Съединените щати. . .трябва да си дадат сметка за действителността и да разберат веднъж завинаги, че Иран не се огъва по натиск и няма да се огъне, а също така и че отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия", изтъква Пезешкиан.

Шестдесет и девет годишният кардиохирург Пезешкиан обеща да води прагматична външна политика и да се опита да възобнови ядрените преговори със световните сили.

В публикуваното си в "Техеран таймс" изявление избраният президент на Иран изтъква, че е готов да започне "конструктивен диалог" с европейските страни, отбелязва Франс прес.

Масуд Пезешкиан окачествява Русия като "ценен стратегически съюзник" и изразява готовността си за задълбочаване на сътрудничеството с Китай.

Що се отнася до страните от региона, Пезешкиан призовава Турция, Саудитска Арабия, Оман, Ирак, Бахрейн, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства да засилят търговските си отношения с Иран и да си сътрудничат с Техеран за преодоляването на "общите предизвикателства".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна