Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият за лятото продължителен период на горещо време започва в Испания

Жега в Испания, 12 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В България от началото на годината е отчетено четирикратно увеличение на изгорелите горски площи в сравнение със средния показател за периода, сочат данни на Европейската агенция за горски пожари. Те са цитирани на сайта на Испанското радио и телевизия в информация за повишената опасност от пожари във връзка с покачването на температурите.

Има предупреждение и за нова гореща вълна.

Покачване на температурите и първи за лятото период на продължително горещо време в по-голямата част на Испания - това е прогнозата на синоптиците. Въпреки че в някои райони юли започна с дъждове и бури, горещините се връщат, предупреждават от метеорологичната агенция. Оранжев код е обявен в Андалусия и Мурсия, жълт - в Кастилия Ла Манча, Валенсия, Арагон.

Предвижданията са, че жегите ще обхванат цялата страна другата седмица, като в сряда се очакват температури до 40 градуса.

Властите предупреждават за опасност от пожари. Над 19 хиляди хектара са изгорели в Испания от началото на годината, по данни на Европейската информационна система за горски пожари. Най-големи щети е нанесъл огънят край Аликанте, Кадис и Бургос.

Европейската статистика сочи голям ръст на изгорелите площи от началото на годината в България, а също в Гърция и Кипър. За 2024-а в Евросъюза вече са изпепелени над 91 хиляди хектара.

Испания беше най-засегната от пожари през 2022-а, миналата година тази класация се водеше от Гърция и Италия.

Основните противопожарни инструкции, изтъквани от медиите в Испания са да не се пали огън в гората в рискови периоди, да не хвърлят неизгасени фасове, да не се използват машини, които могат да предизвикат искра, а също и да се спазват мерките за сигурност и никой да не се опитва да гаси пожар сам.   


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна