Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мексико във вкус и цвят

6
Снимка: erove.eu

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико.


"Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с опознаването на културата, така се доближаваш до по-плътно и по-дълбоко разбиране на нравите. Природната среда и културите са дълбоко свързани. – казва той – Мексико е в най-голяма степен наследник на култура на войната, защото там още в дълбока древност местни цивилизации са били във войни за ограничени ресурси. Общото между тях е джунглата, която е източник както на изхранване и лов, така и на врагове и битки."


Според проф. Герджиков глобализирането на света от една страна улеснява пътешествията, но от друга вече е невъзможно да откриеш някое място само за себе си. "На плажа, известен от филма на Леонардо ди Каприо, имаше около стотина души и куп лодки – казва той – срещнахме и други българи там".


"В Мексико историята и географията са се слели в едно, исторически виждаш следи от най-старите цивилизации, а географски виждаш страхотни красоти" – разказва проф. Герджиков – "Там срещаш обич към живота, топлота и една от най-цивилизованите страни по съвременните критерии. Хората са отворени и любопитни, не те посрещат със забрани и са склонни да те разберат".

Чуйте професор Сергей Герджиков в "Какво се случва пътува":


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна