Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

Слави Трифонов
Снимка: БТА

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов.

Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят мнозинство. 

Според Слави Трифонов от ИТН ще огледат направените законопроекти и решения, ще ги обсъдят с юридическите си експерти и ще направят необходимите предложения и корекции. Защото законите в тази страна трябва да служат на хората, а не на шепа партийни функционери, пише Трифонов.

Той допълва, че от ПП-ДБ изобщо не са помислили, че съвсем скоро Конституционният съд ще се произнесе по законността на направените от тях промени в Конституцията и ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията ще се окаже безпредметен и незаконен.

Противоконституционен ще се окаже и предлаганият от тях нов Закон за съдебната власт, смята лидерът на ИТН.


Слави Трифонов пише още, че според експерти по конституционно право, ако президентът отложи мандата с три месеца, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт заради грубо потъпкване на конституционните разпоредби.

"Не знам за вас, но на мен президентът и неговият екип не ми приличат на глупаци. Нито пък депутатите от ИТН са глупаци, за да призовават за противоконституционни действия държавния глава", допълва той.

"Днес ПП-ДБ направиха нещо извратено", отбелязва още Слави Трифонов. Отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители.

Отидоха, да се скрият зад човека, когото обявиха за "путинист". Това е толкова жалко, че навява тъга в душата ми", допълва лидерът на ИТН. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна