Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго", след напускане на поста.
Американски съдия в окръжен съд в щата Флорида отхвърли наказателното дело, с което бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен в незаконно задържане на секретни документи  в имението си Мар-а-Лаго.

Агенция Ройтерс определя решението като "още една голяма съдебна победа" за Тръмп.

Съдийката Ейлийн Кенън е постановила, че специалният прокурор Джак Смит, който ръководи обвинението, е бил незаконно назначен на позицията си и не е имал правомощия да заведе делото.

Прокуратурата вероятно ще протестира решението.

В публикация в социалните мрежи Тръмп поиска всички четири наказателни дела срещу него да бъдат прекратени. "Нека сложим край на превръщането на нашата съдебна система в оръжие", написа Тръмп. 

След решение на Върховния съд на САЩ от преди две седмици стана ясно, че Тръмп има имунитет и като бивш президент срещу съдебно преследване за по-голямата част от действията си, докато е бил на поста. 
През май обаче той беше признат за виновен по обвинения за прикриване на плащане "на пари срещу мълчание" на бивша порноактриса. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна