Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Снимка: БНР

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци.

Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец. Първоначално горяха сухи треви и храсти, но заради вятъра пожарът обхвана и боровата гора в близост.

Огънят обърна посоката си и застрашава къщите в района. Има една изгоряла къща, но тя е била необитавана.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че е поискал помощ от държавата Очаква се два хеликоптера да се включат в гасенето, но тъй като не могат да летят в тъмната част на денонощието ще пристигнат най-рано сутринта. По негова информация, от пожара са са обхванати хиляди декари.

Кметът на Стара Загора заяви:

"Положението наистина е много сериозно. Обхванати са хиляди декари гори. В момента с областния управител направихме обход към Старозагорските бани. Огромна територия е обхваната от пожара. Смятам, че с наличната техника, която има пожарната и горското, както и с помощта на страшно много доброволци, няма да успеем да се справим с този пожар, ако не са изпратят хеликоптери".

Областният управител на Стара Загора Методи Марков пък посочи:

"Чакаме координация с колегите в Румъния и оттам, доколкото разбрах, ще пристигнат два самолета, които ще слязат да помагат към Хасково, а ние чакаме двата хеликоптера, които трябва да пристигнат. Особеното е, че нямат възможност и право да летят в тъмната част на денонощието, така че ги очакваме най-рано утре сутринта".

Методи Марков също така обяви, че няма опасност за хората и техните дворове. Всички хора от къщите са евакуирани.

С огнената стихия се борят пожарникари от Стара Загора, Чирпан, Казанлък, горски служители, десетки доброволци, военните.

Очаква се на мястото да пристигне тежка техника на "Мини Марица-изток", а Община Стара Загора осигури водоноска. Борбата с огнената стихия продължава повече от 4 часа.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна