Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Снимка: Ани Петрова

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини.

Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност, сочи прогнозата на НИМХ. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Много горещо, с максимални температури между 37° и 42°, в София - около 37°.


В планините ще е слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Ще духа до умерен, по билата и временно силен вятър от изток-североизток. Топло, с максимална температура на височина 1200 m около 32°, на 2000 m - около 24°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 27°

Заради високите температури от 13 до 21 часа се ограничава движението на камиони над 20 т по отделни пътни участъци. Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се храни, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Румънските гранични власти въвеждат ограничения в движението на товарни автомобили на румънска територия поради високите температури за камиони над 12 тона от 11 до 19 часа.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна