Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Безмер започва тренировката „Тракийска пепелянка 2024“

Снимка: БГНЕС

В авиобаза Безмер днес официално  ще започне съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“. На церемонията по откриването ще вземат участие министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Ще присъства и командирът на 31-во изтребително авиокрило от ВВС на САЩ в Авиано бригаден генерал Тад Кларк.

Съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2024“ се провежда от 11 юли до 9 август,  като участват формированията на Военновъздушните сили в Безмер, Крумово и Граф Игнатиево. В учението се включват военнослужещи от  Военновъздушните сили на Гърция, Румъния и САЩ, както и Многонационалната бойна група в България с рамкова държава Италия. Нашата страна ще участва със самолети Су-25 и МиГ-29. 

В епизод от тренировката участие ще вземат и вертолети AS-532AL „Cougar” и Ми-24. В програмата на „Тракийска пепелянка“  е заложено изпълнението на въздушен бой с изтребители на средна височина, отбранителни и настъпателни операции, визуално въздушно разузнаване, тактически прехвати в смесени групи, симулирани удари от групи с различно тактическо предназначение по обекти и др.


По публикацията работи: Християна Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна