Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се пожарите на територията на Република Северна Македония

Пожар. Снимката е илюстративна.
Снимка: БТА

Нови пожари са избухнали вчера следобед на територията на Република Северна Македония. Пожарникар е получил изгаряния по ръцете и гърба при гасенето на пожар, избухнал на хълм над Битоля, гори и край Гръчец, и край Радовиш, съобщи по ТВ Сител директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов, който уточни, че активните пожари в страната са 10, като повечето от тях са големи. Това съобщи БТА.

В крайната си северозападна част пожарът, избухнал преди шест дни на границата с България, в Огражден планина, е потушен, а с интервенцията със специализираните самолети огънят, опустошил стотици хектари нискостъблени дъбови и борови гори, ще бъде поставен под контрол, каза Ангелов.

Теренът на друг голям пожар, който гори шести ден в планината Серта, който обхваща 3 общини, е труднодостъпен, но кризисният щаб е осигурил необходимата техника за действие, като се планира дейностите по потушаването на пожара да започнат рано сутринта. 

Вчера чрез потърсената от Северна Македония помощ, през европейския механизъм за цивилна защита, от Турция бяха изпратени един хеликоптер и два специализирани самолета, днес се очаква да пристигнат два хеликоптера от Словения - един, с по-голям капацитет за пренасяне на вода от Сърбия, и един или два от Черна гора, каза Ангелов.

По думите му усилията на летателната техника ще бъдат концентрирани, за да може да бъдат поставени под контрол големите пожари, които са на труднодостъпен за огнеборците терен.

Правителството на Северна Македония обяви кризисно положение, а заради увеличения риск от пожари от вчера е забранено придвижването в гори и горски територии в страната.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна