Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Снимка: ФБ/British army

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство.

Връщането на лорд Робъртсън на първа линия във военната политика изненада мнозина. Не по-малко изненадващ е и изборът на Фиона Хил като един от двамата независими експерти, които ще ръководят последния стратегически преглед на отбраната и изработване на план за бъдещата форма и размер на въоръжените сили.

Фиона Хил, която е британка, но има и американско гражданство, е бивш съветник по външната политика на Белия дом при Доналд Тръмп и свидетелства срещу бившия президент по време на процеса за импийчмънт.

Говорейки на пресконференция, лорд Робъртсън каза, че той и неговият екип ще се стремят да предоставят "свежо мислене" пред "заплахите и предизвикателствата", пред които е изправена нацията.

"Изправени сме пред смъртоносен квартет от нации, които все повече работят заедно. Ние в тази страна и НАТО трябва да можем да се изправим срещу този конкретен квартет, както и срещу другите проблеми в света", изтъкна лорд Робътсън.

Скай нюз коментира, че описанието на Китай като "смъртоносен" е много по-силно от по-нюансирания език, използван от предишното правителство за Пекин. Правителството обеща да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП от 2,2% в момента, но не успя да предложи точен график кога ще стане това.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна