Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Снимка: БГНЕС

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги, съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА.

Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието.

Премиерът Марчел Чолаку проведе среща вчера в правителствения дворец "Виктория" с представители на Гугъл и участва в подписването на меморандум за сътрудничество между компанията и румънското правителство. От страна на правителството документът беше подписан от министъра на изследванията, иновациите и дигитализацията Богдан Иван. 

Меморандумът за разбирателство идва в контекста на проектите, които Румъния възнамерява да развие в дигиталната инфраструктура, иновациите и изследванията, отбелязва Аджерпрес. 

"Имаме амбициозни проекти за реформа на публичната администрация, които предвиждат използването на модерни технологии като Изкуствен интелект, подобряване на оперативната ефективност, повишаване на дигиталната сигурност и насърчаване на иновациите в публичния сектор (…) На финалната права сме с модернизацията на данъчната система за установяване на злоупотреби и повишаване на събираемостта (…) Също така сме решени да въведем в експлоатация правителствения облак", заяви премиерът Чолаку.

Той подчерта, че експертният опит и приносът на Гугъл са ключови за осигуряването на модерни и сигурни услуги за румънските граждани. 

Чолаку изтъкна също, че Румъния е атрактивен пазар за инвестиции в областта на информационните технологии, както чрез възможността за осъществяване на големи проекти в сферата на центровете за данни и облачните услуги, така и заради висококвалифицираните специалисти и напредналото законодателство. 

Икономическото издание "Профит" отбелязва, позовавайки се на правителствени източници, че американският гигант Гугъл може да инвестира до 2 милиарда долара в център за данни, който се планира да бъде открит в страната.

По време на преговорите правителството е настояло този център да има регионална роля, което означава, че ще си съперничи с този в Полша, където преди четири години Гугъл реши да инвестира до 2 милиарда долара, за да разшири присъствието на компанията в сегмента на услугите на облачните изчисления (cloud computing). 

Гугъл обяви тогава, че иска да създаде "Google Cloud регион", а генералният директор Сундар Пичай разкри и план за инвестиции от 3 милиарда долара в разширяването на центровете за данни в Европа в рамките на две години, напомня "Профит".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна