Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тихолов: Общините не разполагат с обективни бази данни за законосъобразно и справедливо изчисление на таксата

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Силвия Георгиева: Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами

| Интервю
Снимка: БТА

Общините нямат готовност да преминат към новия модел на определяне на таксата за битови отпадъци.

Това предупреждение отправя пред БНР Стефан Тихолов,  председател на Общинския съвет в Ловеч.

Общините не са готови да отговорят на изискванията. От 1 януари общините ще бъдат изправени пред най-голямото предизвикателство в този мандат. Все още никой няма яснота, готовност, финансова обезпеченост, отчита той.

Общините ще бъдат поставени в сложна ситуация. Ще има много по-ниска събираемост – между 30 и 40%, тоест ще бъдат сериозно затруднени финансовопредупреждава Тихолов. 

По думите му, местните власти ще се изправят пред хипотетичната възможност да нямат правни основания да събират такса битови отпадъци и затова настояват за едногодишна отсрочка.

Общините не разполагат с обективни бази данни за законосъобразно и справедливо изчисление на таксата битови отпадъци, подчертава Стефан Тихолов. Той уточнява, че няма припокриване и е налице разминаване в данните на отделни регистри.

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

"До момента общините са изцяло сами в този процес. Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика. Цялата промяна е оставена в ръцете на кметовете и общинските съвети."

Държавата няма осигурен автоматизиран обмен между държавните и общинските институции, заяви Георгиева в предаването "Преди всички".

Необходими са прецизни данни и регистри, чиито данни съвпадат, изтъкна тя.

Общините ще предложат промяна, която да осигури непрекъсваемост в събираемостта на приходите, подчерта Силвия Георгиева във връзка с евентуално обжалване на общинско законодателство, което може да лиши общините от приходи.

Снимка: БТА

Цветните контейнери са извън контрола на общините. Трябва да се направят съществени промени в Закона за управление на отпадъците, които да гарантират, че по улиците ще има достатъчно цветни контейнери, коментира Силвия Георгиева.

Тя уточни, че такса битови отпадъци за количество ще се заплаща само за отпадъците в общите контейнери.

Всеки трябва да бъде мотивиран да събира разделно, защото така допринася за намаляване на общото количество битови отпадъци, посочи председателят на НСОРБ.

"Тогава всички заедно ще плащаме по-малко. Толкова по-малко ще плащаме всички за обезвреждане на отпадъците."

Не е задължително да претегляме отпадъка на всеки гражданин, отбеляза Георгиева. Според нея "трябва да се предпазим от изкривяването да тръгнем към измерване на количеството, което генерира всеки потребител", защото този начин на изчисляване е изключително скъп.

"Мотивацията на всеки гражданин е всички заедно да намалим общото количество отпадъци, което изхвърляме на депо и все повече да рециклираме."

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна