Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

| обновено на 16.07.24 в 15:58 | Репортаж
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти.

Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше необходимостта от обходен път на Плевен и с оглед напредване строителството на автомагистрала "Хемус".

В кръглата маса участваха и народни представители, които отново чуха проблемите, поставени от специалистите от различни браншове, но в общ план свързани с инфраструктурни проекти във връзка с преминаването на транзитното движение от магистрала "Хемус" през Плевен в бъдеще.  
Арх. Емил Дечев; Снимка: Латинка Светозарова

Дискусията е за транспортната инфраструктура на града, уточни пред БНР арх. Емил Дечев, член на УС на Камарата на архитектите, председател на регионална колегия в града и председател на Дружеството към Съюза на архитектите. Според него обходен път трябва да има. По думите му обаче той ще стане по-бавно отколкото пътната връзка с магистралата:

"Тогава целият транзитен трафик ще мине през града. И в момента той минава през града. Това трасе трябва да се реконструира, трябва да се ремонтират отделните кръстовища, така че да се обезопаси и преминавайки големият трафик през града, това да става безопасно. За да се случи това, трябва да има генерален план за организацията на движението. Град Плевен го няма този план. Общината трябва да го направи". 

По думите му Плевен има проект за градска мобилност, но не е ясно дали е влязъл в сила. Генералният план за организация на движението е съвсем различно нещо, обясни арх. Дечев и подчерта, че за да се направи такъв, ще отнеме около година.

В дискусията участва и директорът на Областно пътно управление в Плевен инж. Йордан Първанов. Според него вариантите за обходния път са сведени до два. Ако се избере по-дългият, тогава магистралата ще стигне първа до Плевен, подчерта той.

"Обходният път е много необходим за Плевен - и стратегически, и икономически. Задължителен е за изграждане", категоричен бе инж. Първанов.

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени