Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

4
доц. Еленко Попов
Снимка: БНР

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват добрите примери в българското здравеопазване. Техен организатор е Global Media, част от международната платформа за сътрудничество Global Leaders.

"Този проект, за който бяхме наградени, е апотеоз на една голяма и дългогодишна работа на много специалисти, под ръководството на ръководителя на центъра акад. проф. Чавдар Славов. Това е въвеждането на един от най-щадящите и нови методи на лечение на рака на простатата, но реално е само една част от цялостната дейност на центъра, която всъщност е въвеждане на водещите методи на съвременната наука за лечение на този вид рак", заяви в предаването "Следобед за любопитните" доц. Еленко Попов – част от екипа.

Тази награда е израз на две неща, според него, екипната работа и колаборацията на специалисти в различни области. През последните години се наблюдава процес на много по-ранна диагностика на рака на простата, а това води и до по-висока степен на успеваемост при лечението, категоричен е доц. Попов. Това, което у нас се прави за лечението на рака на простата, е на нивото на световната и европейска практика.

Центърът в здравното заведение предлага цялостен алгоритъм за лечение на туморите на простатната жлеза: от диагностиката, през различните методи на лечение до проследяване на постигнатите резултати. Той е единственото място в България, където се прилага вече над 30 месеца Брахитерапия с ниска мощност на дозата при лечение на ранна форма на рак на простатната жлеза, разясни доц. Попов. 

Брахитерапията с ниска мощност на дозата представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване, уточни специалистът. Той е, според него, безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза и позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция и да се избегне едно от най-неприятните усложнения от операция на простатата – неволното изпускане на урина. В здравното заведения могат да се лекуват пациенти от цялата страна.

Целия разговор на Ани Костова с доц. Еленко Попов от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР и УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ"
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени